België in oorlog / Artikels

Verdediging - Duitse justitie

Thema - Justitie

Auteur : Roden Dimitri (Instelling : KMS)

Belgische advocaten die in bezet gebied verdachten voor de Duitse krijgsraden bijstaan, stellen voortdurend vast dat de Duitse belangen primeren boven het recht op verdediging. Een strafpleiter mag zijn cliënt meestal maar pas zien wanneer het onderzoek is afgerond en de beschuldigingen vaststaan. De consultatie in de gevangenis verloopt bovendien steeds onder het toezicht van een beëdigd tolk en mag in de regel slechts vijftien minuten duren.

Eens de bezetter tot de strafvervolging is overgegaan, probeert de advocaat de toelating te bekomen om zijn cliënt ook op de rechtszitting te mogen bij te staan. Tijdens de debatten zit er voor de strafpleiter niet veel meer op dan het pleiten van verzachtende omstandigheden.

Omdat er geen hoger beroep mogelijk is tegen het vonnis van een Duitse krijgsraad, proberen de meeste advocaten na het proces de uitgesproken straffen nog te milderen door het indienen van gratieverzoeken

253422
Instelling : CegeSoma
Collectie : Archief van het gerechtelijk onderzoek tegen von falkenhausen en Reeder
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Brief van advocaat Fred. Eickhoff, 12/05/1943.

Bibliografie

Eickhoff, Freddy. “La Répression Nazie.” In Héros et Martys. 1940-45. Les Fusillés, 108–15. Bruxelles: Rosez, 1947, p. 108-115.

Lohest, Cassian, and Gaston Kreit. La Défense Des Belges Devant Le Conseil de Guerre Allemand. Liège: Vaillant-Carmanne, 1945.

Roden, Dimitri. “"In Naam van Het Duitse Volk!” Het Duitse Krijgsgerecht En de Openbare Orde in Bezet België (1940-1944).” Ph.D. Thesis, Universiteit Gent, 2015.

Meer weten...

bal_fraiteur-raskin-bertulot.jpg Artikels Juridische procedure - Duitse justitie Roden Dimitri
253422 Artikels Advocaat - Duitse justitie Roden Dimitri
Deze pagina citeren
Verdediging - Duitse justitie
Auteur : Roden Dimitri (Instelling : KMS)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/verdediging-duitse-justitie.html