België in oorlog / Persoonlijkheden

Hagemans John (Maurice Hagemans)

Thema - Collaboratie

Auteur : Plisnier Flore (Instelling : ARA)

John Hagemans (1914-1942) is de zoon van een bankier en de kleinzoon van een gerenommeerd landschapsschilder. Hij breekt echter met zijn familie langs vaderskant en gaat bij zijn moeder wonen.

Van het marxisme naar het rexisme

Hij omarmt een aantal marxistische ideeën en wordt secretaris van een antifascistische campagne in 1933. Vervolgens zal zijn voorliefde voor het communisme omslaan in regelrechte haat. Hij sluit zich aan bij een aantal Nieuwe Orde-gezinde organisaties, waaronder de Jeunesse Rexiste. Tijdens de 18-daagse veldtocht neemt hij als onderofficier van het Belgisch leger, deel aan de gevechten. Hij wordt krijgsgevangen genomen en vrijgelaten in september 1940. 

31997
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Van de Jeunesse Rexiste naar het oostfront

Na zijn vrijlating wordt hij commandant van de Formations de Combat van Rex. In december 1940 geeft Léon Degrelle hem de leiding over de jongensafdeling van de Jeunesse Rexiste, die als Serments de la Jeunesse Rexiste (SJR) door het leven zal gaan. In oktober 1941worden de jongens- en meisjesafdeling bij elkaar gevoegd en komt John Hagemans aan het hoofd te staan van deze eenheidsbeweging. In maart 1942 neemt hij, als provoost van de Jeunesse Rexiste, zowat alle kaders van zijn organisatie mee en vervoegt hij samen met 170 jongeren het Waals Legioen. Léon Degrelle heeft het Legioen uitsluitend opgezet in functie van zijn eigen politieke ambities. In gelijkaardige zin probeert ook John Hagemans, door vers kanonnenvlees te leveren, op een goed blaadje te komen bij de Duitsers. Hij zal zijn ambities echter nooit waarmaken en sneuvelt in augustus 1942 aan het oostfront, met aan zijn zijde de talloze jongeren die hij mee de dood heeft ingejaagd. 

Bibliografie

Conway, Martin, Marc Efratas, Alain Dantoing, and José Gotovitch. Degrelle : Les Années de Collaboration : 1940-1944 : Le Rexisme de Guerre. Ottignies: Quorum, 1994.

De Bruyne, Eddy. Encyclopédie de l’Occupation, de la Collaboration et de l’Ordre nouveau en Belgique francophone (1940-1945). La-Roche-en-Ardenne: Cercle d’histoire et d’archéologie Segnia, 2016.


Meer weten...

25388 Artikels Jeugdbeweging De Wever Bruno
274125 Artikels Waals Legioen Plisnier Flore
283554 Artikels Rex Conway Martin
165211 Artikels Militaire collaboratie De Wever Bruno
Deze pagina citeren
Hagemans John (Maurice Hagemans)
Auteur : Plisnier Flore (Instelling : ARA)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/hagemans-john-maurice-hagemans.html