België in oorlog / Persoonlijkheden

Verbelen Robert

Thema - Collaboratie

Auteur : De Wever Bruno (Instelling : UGent)

Robert Verbelen (1911-1990) is een Vlaams-nationalistisch militant. Hij is lid van de Vlaamse SS en de Duits-Vlaamse Arbeidsgemeenschap (DeVlag) en ook De oprichter van het Veiligheidskorps. Hij is één van de meest beruchte Vlaamse oorlogsmisdadigers van WOII.

Van Vlaamsgezindheid naar radicale collaboratie

Verbelen is voor de oorlog actief in Vlaams-nationalistische verenigingen zoals het Vlaams Nationaal Verbond (VNV) en de Vlaamse Voetbalbond waarvan hij secretaris is. Einde 1940 treedt hij toe tot de Algemene-SS Vlaanderen waarin hij in Leuven een leidinggevende positie bekleedt. Hij wordt eind 1941 lid van de DeVlag.

7600
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Verbelen aan het hoofd van de kolonne

Contraterreur en oorlogsmisdaden

10775
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Vandaag had te Brussel de begrafenisplechtigheid plaats van de heer Galopin, bestuurder van de "General Ban van Belgïe", slachtoffer van de terreuraanvallen. De plechtigheid in de kerk van het Heilig Hart. Aujourd'hui a eu lieu à Bruxelles l'enterrement de monsieur Galopin directeur de la Banque de la Société Générale de Belgique tombé sous les balles terroristes. La cérémonie à l'église du Sacré Coeur. 4/3/1944 (Frei gegeben durch zensur)

In 1943 wordt hij in de schoot van de DeVlag chef van een cel die leden moet beschermen tegen aanslagen van het verzet. Ze groeit uit tot het Veiligheidskorps waarmee Verbelen moordaanslagen pleegt op burgers die ervan verdacht worden tot het verzet te behoren of ermee te sympathiseren. Er vallen tientallen slachtoffers, van wie Alexandre Galopin, gouverneur-generaal van de Generale Maatschappij, de bekendste is.

Vrijspraak in Wenen…

Na de oorlog duikt Verbelen onder in Oostenrijk. Onder een valse naam werkt hij voor de Amerikaanse inlichtingendienst waarvoor hij anticommunistische netwerken uitbouwt. In 1958 treedt hij in dienst van de Oostenrijkse staatsveiligheid en een jaar later wordt hij Oostenrijks staatsburger. In België is hij inmiddels bij verstek ter dood veroordeeld.

In 1960 belandt hij in Oostenrijk in de cel op verdenking van oorlogsmisdaden. Tijdens zijn proces in 1965 beroept Verbelen zich op zijn Vlaams-nationalistische overtuiging en op de legitimiteit van zijn strijd tegen partizanen. Mede doordat de Oostenrijkse aanklager een gebrekkig dossier heeft waarin de meeste oorlogsmisdaden ontbreken, wordt hij vrijgesproken door een volksjury.

204580
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : "Proces VERBELEN Vienne 1965"

…protest in België

Het vonnis verwekt commotie in België onder meer bij organisaties van oud-verzetsleden. Om dit protest te sussen beslist de regering tot de oprichting van een Navorsings- en studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (vandaag Studie- en documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij).

Tot aan zijn dood in 1990 blijft Verbelen actief als publicist en spreker voor extreemrechtse organisaties.

164696
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Robert VERBELEN (extrême droite)Jef FRANCOIS (2ème à partir de la droite)

Bibliografie

Crombez, Bart. “De Algemene-SS Vlaanderen.” Cahiers d’Histoire Du Temps Présent/Bijdragen Tot de Eigentijdse Geschiedenis, no. 17 (1995): 165–202.

Jocqué, Alexander. “De Plaats van Robert Verbelen in de Geschiedenis van de Vlaamse Beweging.” Wetenschappelijke Tijdingen over de Geschiedenis van de Vlaamse Beweging 3, no. 71 (2012): 201–32.


Meer weten...

163841 Artikels Algemene-SS Vlaanderen De Wever Bruno
274144 Artikels Duits-Vlaamse Arbeidsgemeenschap (DeVlag) De Wever Bruno
256606 Artikels Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CegeSoma) (Het) Kesteloot Chantal
Deze pagina citeren
Verbelen Robert
Auteur : De Wever Bruno (Instelling : UGent)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/verbelen-robert.html