België in oorlog / Artikels

Flamenpolitik

Thema - Collaboratie

Auteur : De Wever Bruno (Instelling : UGent)

Duits voor Vlamingenpolitiek. Begrip dat de Duitse politiek ten aanzien van de Vlamingen aanduidt in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

België ontwrichten door de Vlamingen

In de Eerste Wereldoorlog voert de Duitse regering via het bezettingsbestuur in België een politiek ten gunste van de Vlaamse beweging. Zo wordt in 1916 de universiteit van Gent vernederlandst. In 1917 wordt België bestuurlijk gesplitst en worden Vlaamse ministeries opgericht. Duitsland wil zo de Vlaamse beweging Duitsgezind maken, wat gedeeltelijk lukt. De Vlaamsgezinde collaboratie krijgt meer aanhang, al blijft het een minderheid. Duitsland hoopt zo zijn invloed blijvend in België te vestigen, ook na een eventuele onderhandelde vrede met de geallieerden. Na de Duitse nederlaag wordt de Flamenpolitik begraven.

285390
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Duitse oproep aan de Vlamingen om aan te sluiten [gevonden tijdens den Oorlog te Aalter 1940.27 Mei]

De Vlamingen steunen om het nationaalsocialisme te vestigen

285391
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Gefangenensammetstelle. Entlassungschein - Bewijs van Ontslag - Certificat

Tijdens de Tweede Wereldoorlog pikt het Derde Rijk weer aan bij de Flamenpolitik. Op 14 juli 1940  beveelt Hitler aan het bezettingsbestuur in België dat de Vlamingen moeten gesteund worden terwijl de Walen geen enkele gunst mogen krijgen. Dit in afwachting van een definitieve regeling van de politieke toekomst van België. Dat de Vlamingen in de ogen van Hitler Germanen waren, heeft daarin een rol gespeeld. Een belangrijk gevolg is het vrijlaten van de Vlaamse krijgsgevangenen, terwijl de Walen heel de oorlog gevangen blijven. Een ander gevolg is de steun van het militaire bezettingsbestuur aan het Vlaams Nationaal Verbond (VNV) bij zijn infiltratie in het bestuur van België.

Degrelle, de enig bruikbare Belg

De Flamenpolitik zet Leon Degrelle en zijn Rexbeweging op een zijspoor. Degrelle grijpt de strijd aan het oostfront aan om zich met succes terug aan de onderhandelingstafel te vechten. Begin 1943 accepteert Hitler dat de Walen verfranste Germanen zijn. Bij die gelegenheid noemt hij Degrelle “de enig echt bruikbare Belg”. Op dat moment heeft de Flamenpolitik eigenlijk geen relevantie meer voor de collaboratie in België.

Bibliografie

De Jonghe, Albert. Hitler En Het Politieke Lot van België (1940-1944): De Vestiging van Een Zivilverwaltung in België En Noord-Frankrijk: Koningskwestie En Bezettingsregime van de Kapitulatie Tot Berchtesgaden (28 Mei-19 November 1940). Antwerpen: Nederlandsche boekhandel, 1982.

Velaers, Jan, and Herman Van Goethem. Leopold III : De Koning, Het Land, de Oorlog. Tielt: Lannoo, 1994.


Meer weten...

260608 Artikels Vlaams Nationaal Verbond (VNV) De Wever Bruno
274127 Artikels Collaboratie in Vlaanderen De Wever Bruno
Deze pagina citeren
Flamenpolitik
Auteur : De Wever Bruno (Instelling : UGent)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/flamenpolitik.html