België in oorlog / Artikels

Geheime Feldpolizei

Thema - Justitie

Auteur : Zurné Jan Julia (Instelling : CegeSoma)

De Geheime Feldpolizei is een Duitse militaire politiedienst die door Duitse militairen gepleegde misdrijven onderzoekt en personen opspoort en arresteert die een gevaar vormen voor het bezettingsleger. De dienst telt ongeveer 500 man personeel en treedt op tegen verzetsactiviteiten zoals spionage en sabotage. Soms krijgt de Geheime Feldpolizei opdrachten van de Abwehr, de Duitse inlichtingendienst.

Daarnaast treedt de Geheime Feldpolizei preventief op tegen volgens de bezettingsmacht ‘staatsgevaarlijke elementen’, zoals communisten en Joden. Na arrestatie worden de arrestanten dikwijls zwaar onder druk gezet of mishandeld om een bekentenis af te dwingen. Na het eerste bezettingsjaar wordt ook de Sipo-SD actief in de bestrijding van het verzet. Naar verloop van tijd neemt die politiedienst de tegen verzetsgroepen, communisten en Joden gerichte opsporingstaken steeds meer over van de Geheime Feldpolizei.

150749
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : GFP Bruxelles (Gruppe 530 - Heer) : Ehling, [1945-...].

Bibliografie

Charles, Jean-Léon, Philippe Dasnoy, and Emiel Daenen. Rapporten van de Geheime Feldpolizei (1940-1944) : België En Noord-Frankrijk Tijdens de Bezetting. Antwerpen: Nederlandsche boekhandel, 1974.

Roden, Dimitri. “"In Naam van Het Duitse Volk!” Het Duitse Krijgsgerecht En de Openbare Orde in Bezet België (1940-1944).” Ph.D. Thesis, Universiteit Gent, 2015.

Weber, Wolfram. Die Innere Sicherheit Im Besetzten Belgien Und Nordfrankreich 1940-1944. Düsseldorf: Droste Verlag, 1978.


Meer weten...

165130 Artikels Duitse Repressie Roden Dimitri
12693 Artikels Duitse politie Debruyne Emmanuel
12715 Artikels Sipo-SD Roden Dimitri
Deze pagina citeren
Geheime Feldpolizei
Auteur : Zurné Jan Julia (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/geheime-feldpolizei.html