België in oorlog / Persoonlijkheden

Tilman Armand

Thema - Collaboratie

Auteur : Zurné Jan Julia (Instelling : CegeSoma)

In de Antwerpse haven

Armand Tilman (1910-circa 1958) werkt in de jaren dertig als adjunct-politiecommissaris in de Antwerpse haven. Voor de gerechtelijke politie verzamelt hij inlichtingen over buitenlandse communisten die Duitse schepen saboteren. Tijdens de bezetting blijft de ambitieuze Tilman communisten in de gaten houden.

100674
Auteur : Otto Kropf
Instelling : CegeSoma
Collectie : Spronk
Auteursrecht : Spronk
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Gewelddadige verhoren

Aanvankelijk heeft de Belgische politie wel interesse voor de informatie, maar ze doet er naar de zin van Tilman te weinig mee. Daarom gaat hij werken voor de Duitse Sicherheitsdienst(SD). Hij geeft verzetsmensen aan en werkt mee aan (gewelddadige) verhoren.

Vanaf eind 1943 heeft Tilman ook de leiding over de Dienst voor Toezicht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Officieel is die dienst opgericht om een halt te roepen aan het sjoemelen met ravitailleringskaarten binnen de gemeentediensten. In werkelijkheid gaat het om het verzamelen van informatie over het verzet. Na de bevrijding veroordeelt een Brusselse krijgsraad Tilman tot de doodstraf. Hij krijgt gratie en sterft uiteindelijk eind jaren vijftig.

28181
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Koffer die door de S.D. werd gebruikt om mensen te doen spreken (afwisselend koud en warm water door gaten op slachtoffers. Elisabethlaan - Antwerpen

Bibliografie

Van Doorslaer, Rudi, and Etienne Verhoeyen. “L’Allemagne Nazie, La Police Belge et l’anticommunisme En Belgique (1936-1944) — Un Aspect Des Relations Belgo-Allemandes.” Revue Belge d’Histoire Contemporaine/Belgisch Tijdschrift Voor Nieuwste Geschiedenis 17, no. 1–2 (1986): 61–125.


Meer weten...

279377 Artikels Anticommunisme Verhoeyen Etienne
165130 Artikels Duitse Repressie Roden Dimitri
Deze pagina citeren
Tilman Armand
Auteur : Zurné Jan Julia (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/tilman-armand.html