De structurele tekorten aan goederen allerhande, de systematische afleiding van een groot deel van de Belgische productie voor de Duitse behoeften, de slechte organisatie van vooral de voedselrantsoenering en een inadequate prijssetting doen snel een zwarte markt ontstaat. Ze wordt een structureel gegeven, dat voor de consument de enige weg is om zelfs aan bepaalde levensnoodzakelijke producten te komen.
Ontelbare reglementen
De zwarte markt leidt tot sociale tweedeling en staat op gespannen voet met de antiliberale ideologie van de bezetter en de Nieuwe Orde-partijen die zweren bij een “geleide economie”. Om die markt te beteugelen, worden ontelbare reglementen opgesteld. Tienduizenden controleurs (en Duitse politiediensten) proberen ze te doen naleven, maar slagen daar slechts zeer gedeeltelijk in.
Administratieve rechtsmacht
Een nieuwe “administratieve rechtsmacht”, opgericht door de Militärverwaltung in februari 1941 moet vooral de vele overtredingen van de reglementering inzake ravitaillering sneller beteugelen door boetes op te leggen, goederen verbeurd te verklaren en bedrijven te sluiten. Dit is evenmin een onverdeeld succes. De nieuwe instelling staat op gespannen voet met het principe van de scheiding der machten : wie erin zetelt, is vaak niet geneigd streng op te treden.
Bibliografie
Henau, Anne, and Mark Van den Wijngaert. België Op de Bon: Rantsoenering En Voedselvoorziening Onder Duitse Bezetting 1940-1944. Leuven: Acco, 1986.
Roden, Dimitri. “"In Naam van Het Duitse Volk!” Het Duitse Krijgsgerecht En de Openbare Orde in Bezet België (1940-1944).” Ph.D. Thesis, Universiteit Gent, 2015.
Rousseaux, Xavier, Jonas Campion, and Guillaume Baclin. “Les Chiffres En Guerre. Occupations, Justices et Statistiques Pénales En Belgique (1914-1950).” Histoire et Mesure 12, no. 1 (2007): 5–44.
Scholliers, Peter. “Strijd Rond de Koopkracht 1939-1945.” In 1940 : België, Een Maatschappij in Crisis En Oorlog. Brussel: NCWOII/CREHSGM, 1993.
Sirjacobs, Isabelle, and Hans Vanden Bosch. Les Juridictions Administratives En Belgique Depuis 1795. De Administratieve Rechtscolleges in België Sinds 1795. Bruxelles: Archives générales du Royaume, 2006.
Vermersch, Sarah. “Les Familles Belges Face à La Justice En Temps de Guerre. Le Cas de l’arrondissement de Neufchâteau : 1940-1948.” MA Thesis, Université catholique de Louvain, 2015.
Wouters, Nico. De Führerstaat: Overheid En Collaboratie in België (1940-1944). Tielt: Lannoo, 2006.