België in oorlog / Persoonlijkheden

François Jef

Thema - Collaboratie

Auteur : De Wever Bruno (Instelling : UGent)

J(oz)ef François (1901-1996) was een Vlaams-nationalistisch militant. Leider van de militie van het Verbond van Dietsche Nationaal-Solidaristen (Verdinaso). Oostfronter en leider van de Algemene-SS Vlaanderen.

Van Vlaams-nationalisme naar Diets fascisme

François is in de jaren twintig actief als Vlaams-nationalistisch militant in Gent en Oost-Vlaanderen. In 1931 treedt hij toe tot het Verdinaso waarin hij in 1934 leider wordt van de Dietse Militantenorde (DMO). Hij behoort tot de Diets-fascistische vleugel die de erkenning van de Belgische staat door het Verdinaso met moeite accepteert.

31488
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Sint-Niklaasfeest ingericht door het Vlaamse voorzorgscomité en DeVlag ten bate van de kinderen van het Waffen-SS en de Vlaamse Vrijwilligers aan het Oostfront. Kommandant François te midden van de kinderen. [15/12/1942] [censure photographique] [Frei gegeben durch zensur]

VNV en Vlaamse SS

31508
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Als het Verdinaso na de dood van zijn leider Joris Van Severen in een crisis geraakt en door de bezetter onder druk wordt gezet om te integreren in het Vlaams Nationaal Verbond (VNV) wordt hij in mei 1941 adjunct-leider van de Dietse Militie / Zwarte Brigade, de gefuseerde militie van Verdinaso, VNV en Rex-Vlaanderen. In augustus 1941 gaat hij naar het oostfront met het Vlaams Legioen tot hij in september 1942 leider wordt van de Algemene-SS Vlaanderen. In 1944 gaat hij opnieuw naar het oostfront als officier in de Waffen-SS.

Repressie?

Na de oorlog wordt hij ter dood veroordeeld. In 1950 wordt zijn straf omgezet tot een levenslange gevangenisstraf en 1952 komt hij vervroegd vrij. Tot zijn dood is hij actief in rechts-radicale organisaties en de oud-oostfrontersorganisatie Sint-Maartensfonds en Hertog Jan van Brabant.

Bibliografie

Creve, Jan. “Jef François.” In Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging, 1171–73. Tielt: Lannoo, 1998.


Meer weten...

34706 Artikels Verbond van Dietsche Nationaal Solidaristen (Verdinaso) De Wever Bruno
260608 Artikels Vlaams Nationaal Verbond (VNV) De Wever Bruno
274127 Artikels Vlaams Legioen De Wever Bruno
Deze pagina citeren
François Jef
Auteur : De Wever Bruno (Instelling : UGent)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/francois-jef.html